İSVEç, çOCUKLARı OYUN ODAKLı EğITIMDEN UZAKLAşTıRMAK IçIN ILKOKULA BAşLAMA YAşıNı DüşüRDü

2028’den başlayarak okul öncesi eğitim yılı, ilkokula ek bir yıl haline getirilecek

T24 Dış Haberler

İsveç'teki çocuklar, 2028 yılından itibaren 6 yaşında okula başlayacak. Okula başlama yaşını mevcut uygulamadan bir yıl erkene çeken bu düzenleme ile küçük yaş grubundaki çocukların oyun temelli eğitimden uzaklaştırılması amaçlanıyor.

İsveç hükûmeti, 6 yaşındaki çocuklar için zorunlu olan okul öncesi sınıf yılını, ilkokul içinde ek bir yıl ile değiştirmeyi planladığını duyurdu. Kararı alan merkez sağ koalisyon hükûmeti, aşırı sağcı İsveç Demokratları tarafından destekleniyor. Eğitim sisteminde yapılacak olan bu değişiklik ayrıca Sosyal Demokrat Parti’nin de desteğini aldı.

Eğitim Bakanı Johan Pehrson, temel eğitime geri dönülmesi gerektiğini belirterek, erken okuma, yazma ve matematik öğrenimine daha fazla odaklanılacağını ekledi. Pehrson, “Bu düzenleme, öğrencilerin okuma, yazma ve sayma gibi temel becerileri geliştirme fırsatını artıracak ve okulda belirlenen hedeflere ulaşmalarını sağlayacak” dedi.

Birçok okul öncesi işsiz kalabilir

Öte yandan, bazı eğitimciler oyunun çocukların gelişiminde önemli rol oynadığını ve çocukların beceri ve meraklarını geliştirdiğinin altını çiziyor. Ayrıca, sendika liderleri bu uygulama ile birçok okul öncesi öğretmenin işsiz kalmasından endişe ediyor.

Södertörn Üniversitesi'nde erken çocukluk eğitimi profesörü Christian Eidevald, bu yaş grubundaki çocuklar için oyun temelli eğitimin önemini vurguladı ve “Bu yalnızca bir pedagojik tercih değil, araştırmalar oyunun erken öğrenme ve dil ile problem çözme gibi kritik becerilerin gelişimi için temel olduğunu doğrulamaktadır” dedi.

Bazı uzmanlar ise plan hakkında olumlu görüş bildirdi. Hollanda'daki Groningen Üniversitesi'nde eğitim profesörü olan Johannes Westberg, düzenlemenin İsveç eğitim sistemini Avrupa'nın geri kalanıyla daha uyumlu hale geleceğini söyledi.

Bütçeye dahil edilecek diğer eğitim önlemleri arasında, ihtiyaç halindeki çocukları geçici olarak yerleştirmek için “acil okullara” yatırım yapmak, ders kitaplarına yatırımı artırmak ve öğretmenlerin eğitimi için finansman sağlamak yer alıyor.

İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?

]]>

2024-09-19T11:31:58Z dg43tfdfdgfd