İTALYADA MüSLüMANLARı ILGILENDIREN KARAR

İtalyada Müslümanları ilgilendiren karar

İtalyanın kuzeydoğusundaki Gorizia kentine bağlı Monfalcone ilçesinde Müslüman toplumunun ibadet yerlerini kapatan belediye kararına ilişkin, bölge idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiği bildirildi.

Askeri ve sivil gemilerin inşa edildiği önemli tersanelere ev sahipliği yapan ve bu nedenle çok sayıda göçmen işçinin de çalıştığı Monfalcone ilçesinde Müslümanların ibadet özgürlüğüne dair İtalyan yargısından önemli bir karar açıklandı.

İtalyan ANSA ajansının haberinde, iktidar ortağı aşırı sağcı Lig Partisinden Monfalcone Belediye Başkanı Anna Maria Cisintin, Kasım 2023te Müslüman toplumunun vakit ve cuma namazlarını kıldığı iki kültür merkezini kapatma kararına karşı, bölge idare mahkemesinde açılan davada bugün karar çıktığı belirtildi.

Monfalconenin bağlı olduğu Friuli Venezia Giulia Bölge İdare Mahkemesinin (TAR), belediyenin, İslam kültür merkezleri Daru Salaam ve Baitus Salatın kapatılmasına ilişkin yapılan itirazları kabul ederek, belediye kararı için yürütmeyi durdurma kararı aldığı ifade edildi.

Bölge İdare Mahkemesinin, belediyenin söz konusu yerleri kapatma kararlarının kanunlarda açık hükme dayanmadığı, çelişkiler içerdiği ve anayasal çerçeveye uygun olmayabileceğine hükmettiği belirtildi.

Monfalcone Belediyesinden yapılan açıklamada ise Bölge İdare Mahkemesinin bu kararına bir üst mahkeme olan Danıştayda itiraz edileceği bilgisi paylaşıldı.

Monfalcone Belediye Başkanı Anna Maria Cisint de bölge idare mahkemesinin kararının içeriğini okuyacağını ifade ederek, "Herkesin saygı duyması gereken kurallara uyumu baltalayan bir karar karşısında kimse endişelenmeden edemiyor." dedi.

Bu arada, Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı aynı zamanda iktidar ortağı aşırı sağcı Lig Partisinin lideri Matteo Salvini de yaptığı yazılı açıklamada, Friuli Venezia Giulia Bölge İdare Mahkemesinin kararını "inanılmaz" olarak niteleyip, adalet sisteminde reform yapmak gerektiğini ifade etti.

Cisintin ilçedeki iki İslam Kültür Merkezini 15 Kasım 2023te kapatma kararı alması, ilçede yaşayan Müslümanların, sol muhalefet partilerin ve sendikaların tepkisini çekmişti.

CİSİNT DAHA ÖNCE DE TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU

Monfalcone Belediye Başkanı Cisint, geçen yıl yaz aylarında da beldelerinde yaşayan Müslüman kadınların "giyinik" şekilde denize girmesini eleştirerek, bunu "kabul edilemez" olarak nitelemişti. Cisint, bu sözleri sebebiyle protesto edilmişti.

Cisintin bu çıkışı, o dönem de İtalyada yaşayan Müslüman toplumunun tepkisini çekmiş, bazı turistik diğer İtalyan kentlerinin belediye başkanları da kendisine "hoşgörülü olma" çağrısı yapmıştı.

Cisint, partisi Ligin Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik kampanya döneminde de İslam karşıtı sert mesajlar vermişti.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.

2024-06-27T20:51:31Z dg43tfdfdgfd