93. İZMIR ENTERNASYONAL FUARı AçıLışıNDA SOPHIA SüRPRIZI

Cumhuriyet tarihinin ilk uluslararası fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı, 93. Kez kapılarını açtı. “Teknoloji" temasıyla düzenlenen fuarın açılışında yapay zekanın en üst ürünü olan Sophia sürprizi yapıldı.

Bu yıl “teknoloji” temasıyla 30 Ağustos-9 Eylül günleri arasında gerçekleştirilecek fuarın açılışı, yoğun katılımla yapıldı.

Açılış törenine, ev sahibi sıfatıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Grup Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP’li milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları, sendika ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

Açılışa ayrıca, bir sokak röportajında Instagram’ın kapatılmasına ilişkin kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanan ve dün gece saatlerinde tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu da Özel ile birlikte katıldı.

Fuarda Sophia sürprizi

Fuarın açılışında ise yapay zekanın en gelişmiş ürünü olan insansı robot Sophia sürprizi yapıldı. Açılışa katılan Sophia’ya İzmir’e ve fuara ilişkin sorular sorulara yanıt alındı. Soru cevap bölümünün ardından yapay zeka Sophia İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile tanıştı.

Sahneye çıkan Tugay, şunları söyledi:

“Açıkçası heyecan ve şaşkınlıkla izledik kendisini. Bir robot tarafından ilk kez 30 Ağustos Zafer bayramımız kutlandı. Hoş geldin Sophia. Seni görmek çok güzel.”

Tugay’a yanıt veren Sophia ise şu ifadeleri kullandı: 

“Her ne kadar size dair milyonlarca ağ verisine sahip olsam da bugün burada sizleri yakından tanımaktan çok memnun oldum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Umarım bu fuardan hepimiz çok güzel anılarla döneriz.”

“İzmir, bir kez daha öncülüğünü göstermiştir”

Sophia ile tanışmasının ardında fuarın açılış konuşmasını yapan Başkan Tugay, fuarın, ülkenin ekonomi politikalarının temellerinden biri olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Dünyanın en eski genel ticaret fuarlarından, Türkiye’nin ise ilk fuarı olan İEF’nin teknoloji teması ve zamanın ötesine geçiyoruz temasıyla düzenliyoruz. İEF her zaman amanın ötesine geçmiş bir etkinliktir. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk, zamanın ötesindeki öyküsü cumhuriyeti planlarken fuarımızın da temellerini atmıştır. Kuracağı cumhuriyetin ekonomi politikasını belirlemek için İzmir iktisat Kongresini düzenlemiştir. İzmir fuarının da Türkiye fuarcılığının da temelleri o sayede atıldı. İzmir, bir kez daha öncülüğünü göstermiştir. Bu şehir fuarcılığı da başlatarak ekonomi politikalarının da kurucu şehri olmuştur.” (ANKA)

]]>

2024-08-30T19:08:42Z dg43tfdfdgfd