İLAHIYATçı PROF. AZIMLI: DIAMOND TEMA IFTIRA ATMıYOR, DOğRU SöYLüYOR; DIYANET AçıKLAMA BILE YAPMıYOR

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Azimli, sosyal medya fenomeni Asrın Tok ile çektiği "Şeriat tartışmaları" konseptli videodaki  "Şeriatın haricindeki hiçbir sistemde 6 yaşındaki bir kızla evlenemezsin" açıklamaları sonrasında hakkında soruşturma açılan YouTuber Diamond Tema'nın doğru söylediğini belirtti. Azimli, “Çocuk zaten bir şey de demiyor, iftira da atmıyor. Hadis kitaplarındaki, sistem tarihi bilgisini tekrar ediyor. İslam’ın en sahih kitabı Buhari’den konuşuyor. Bu işe devletin karışmaması lazım. Mahkeme bu işlere karar veremez. Mahkeme bu işin sonunda çelişkiye düşer. Ya bu hadisleri reddedecekler, ki reddedemezler. Diyanet açıklama bile yapmıyor şu anda. Diyanet’in görüşü de dokuz yaşında evlendiği şeklindedir" ifadesini kullandı. 

Medyascope'a konuşan ilahiyatçı Prof Dr. Mehmet Azimli, bazı bilginlerin değişik hesaplamalarla peygamberin evlilik yaşını 18’e çıkardığını, bunun doğru olmadığını ve bu konuda delil bulunmadığını savundu. Prof. Dr. Azimli, “Peygamber, Hz. Ayşe altı yaşında iken sözlendi. Dokuz yaşında da zifafa girdi. Bu net. Yani cinsel ilişki anlamında, buna ‘zifaf’ denir. Altı yaşında sözlendi, dokuz yaşında evlendi. Niye arada üç yıl beklendi? Bunun nedeni muhtemelen Hz. Ayşe’nin adet görmesini beklemesi olabilir, bu bir ihtimal. Yani altı yaşında evlilik değil de dokuz yaşında evlilik diyebilirsiniz buna, dokuz yaşında evlendiği kesin” dedi.

Bu konuda tüm rivayetlerin Hz. Ayşe dokuz yaşında iken evlendiğini gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Azimli, “Bütün hadis, tefsir kitapları, bütün İslam tarihi kaynakları, Hz. Ayşe’nin dokuz yaşında evlendiğini tasdik eder. Diyanet Ansiklopedisi maddesine bakın, bu yaşta evlendiğini söylüyor” dedi.

TIKLAYIN - Bakan Tunç, Diamond Tema hakkında "ifade özgürlüğü sınırlanabilir" dedi, tansiyon yükseldi: Aynı hassasiyeti, laik Cumhuriyet'e aykırı yapılara gösterin; İmam Buhari'ye de soruşturma açılsın

]]>

2024-06-23T07:30:41Z dg43tfdfdgfd