ADANA'DA KöKENI YüZYıLLAR öNCESINE DAYANıYOR, ASıRLARDıR AYNı YöNTEM KULLANıLıYOR: RENGI SOLMUYOR, KULLANıLDıKçA CANLANıYOR

Yüzlerce yıllık ilmek tarzı ve mesaj içeren motifleri geleceğe taşıyan Adana'nın meşhur Karatepe kilimi, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazandı. Kök boyaları kullanılarak el yapımı olarak dokunan tarihi Karatepe kiliminin coğrafi işaret tesciliyle bilinirliğinin daha da arttırılıyor.

Yüzlerce yıllık ilmek tarzı ve mesaj içeren motifleri geleceğe taşıyan Karatepe kilimi, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazandı.

Kök boyaları kullanılarak el yapımı olarak dokunan tarihi Karatepe kiliminin coğrafi işaret tesciliyle bilinirliğinin daha da arttırılıyor.

Yurt içi ve dışından ilgi gören Karatepe kiliminin tescillenmesi bölge ekonomisine katma değer sağlıyor.

Geleneksel yöntemlerle, asırlık motifler kullanılarak yapılan el dokuması kilimler köylü kadınların maharetli ellerinde adeta birer sanat eserine dönüşüyor.

Kilimler nar kabuğu, soğan kabuğu, ceviz ağacı yaprağı, çam kabuğu ve çeşitli bitkilerin kaynatılmasıyla elde edilen kök boya ile renklendirilen keçi yünü ipliklerle dokunuyor.

HER MOTİFİN AYRI BİR ANLAMI VAR

Ağaç, çiçek ve bazı bitkilerden elde edilen boyalarla el yapımı olarak dokunan Karatepe kilimindeki motifler özel anlamlar taşıyor.

Kilimlere işlenen zincir motifi çoğalma ve akrabalığı, küpe deseni evlilik çağındaki kadını, oynayan adam motifi ise düğün alayını sembolize ediyor.

Çeşitli ebatlarda dokunan ve üzerinde onlarca değişik motif bulunabilen Karatepe kiliminin en önemli özelliği olarak, renginin solmaması ve hatta kullanıldıkça canlanması olarak gösteriliyor.

2024-07-04T06:35:45Z dg43tfdfdgfd