ALTıN FIYATLARı ABD’DE FAIZ INDIRIMI BEKLENTISIYLE REKOR SEVIYEYE ULAşTı

Altın fiyatları Perşembe günü yükseliş göstererek bir önceki seansta elde edilen rekor seviyeye yakın kaldı. Bu yükseliş, değerli metale olan talebi artıran ABD’nin Eylül ayında faiz indirimine ilişkin artan beklentilerden kaynaklandı.

Spot altın Çarşamba günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.483,60 doların ardından %0,1 artışla GMT 02:18 itibarıyla ons başına 2,461,27 dolara yükseldi. Eş zamanlı olarak ABD altın vadeli işlemleri %0,2 artışla 2.465,00 dolara yükseldi.

Altın fiyatlarını etkileyen faktörler

Altın fiyatlarını etkileyen iki acil faktör, faiz oranlarının düşme ihtimali ve yaklaşan ABD seçimleridir.

Altın genellikle ekonomik ve jeopolitik belirsizlikten yararlanır ve bu gibi zamanlarda onu avantajlı bir yatırım haline getirir.

Son gözlemler, borsada işlem gören fonlardaki (ETF’ler) altın varlıklarının Mayıs ayındaki dip seviyenin ardından yeniden artmaya başladığını gösteriyor. Bu yeniden canlanma, özellikle mali danışmanlar ve kurumlardan gelen altına yönelik yeni bir potansiyel talep dalgasına işaret ediyor.

Düşük faiz oranları genellikle getirisi olmayan külçenin çekiciliğini artırır ve faiz veya temettü üreten diğer varlıklarla karşılaştırıldığında onu daha cazip bir yatırım haline getirir.

Federal Reserve’ün para politikasına ilişkin tutumu

Fed Guvernörü Christopher Waller ve New York Fed Başkanı John Williams, daha gevşek bir para politikasına doğru daralan ufkun altını çizdiler. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyondaki düşüşlerin genişlediğine ilişkin iyimserliğini dile getirdi.

CME’nin FedWatch Aracına dayanan piyasa beklentileri, Federal Reserve’ün Eylül toplantısında faiz oranlarında 25 baz puanlık bir düşüşe işaret ediyor.

ABD ekonomik faaliyeti ve geleceğe yönelik tahminler

Federal Reserve tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, ABD ekonomik faaliyetinin Mayıs sonundan Temmuz başına kadar hafif ila ılımlı bir hızda büyüdüğünü ortaya çıkardı. Ancak firmalar önümüzdeki aylarda büyümenin daha yavaş olacağını öngörüyor.

Citi Research, ABD seçimlerinin sonucu ne olursa olsun önümüzdeki 6-12 ay içinde altın fiyatlarının ons başına 2.700 ile 3.000 dolar arasına çıkabileceğini öngörüyor. Gümüşün de artarak ons başına 38 dolara ulaşması bekleniyor.

Yatırımcılara, özellikle ABD ile Çin arasında küresel bir ticaret savaşı potansiyeli nedeniyle özsermaye ve döviz risklerini korumaları tavsiye ediliyor. Bu tür çatışmalar, güvenli liman yatırımı olarak değerli metallere olan talebi daha da artırabilir.

IRA’nın değerli metal distribütörü US Money Reserve kıdemli stratejisti Edmund Moy şunları söyledi:

Haziran ayındaki soğuyan enflasyon ve istihdam piyasası, Fed’in yakın zamanda faiz indirimine başlaması için yeterli bir itici güç olabilir; bu da, eğer kesintiler başlarsa büyük olasılıkla altını artıracaktır. Çin ekonomisinin zor durumda kalmaya devam ettiğini gösteren yeni verilerle birlikte Çinli yatırımcıların çok az alternatifi var; ancak altın da bunlardan biri.

Moy, yine de Fed’in temkinli davranması ve faiz oranlarını düşürmeden önce daha fazla destekleyici veri görmek istemesi halinde altın fiyatlarının “kısa vadeli olumsuz bir etki” görebileceğini söyledi.

Ancak orta ve uzun vadede “altın fiyatlarını yükselten faktörlerin çoğu değişmedi: nihai faiz indirimleri, daha fazla jeopolitik istikrarsızlık, Çin’in zor durumdaki ekonomisi ve merkez bankasının altına olan talebi” dedi.

Diğer değerli metallerin piyasa performansı

Altının yanı sıra diğer değerli metallerde de yükselişler yaşandı. Spot gümüş yüzde 0,2 artışla ons başına 30,35 dolara yükseldi.

Platin ons başına 994,81 dolarda sabit kalırken paladyum %0,4 artışla ons başına 955,77 dolara yükseldi.

The post Altın fiyatları ABD'de faiz indirimi beklentisiyle rekor seviyeye ulaştı appeared first on Invezz

2024-07-18T10:03:02Z dg43tfdfdgfd