BOTULISMUS'A DIKKAT! KONSERVEDE öLüMCüL TEHLIKE

Evde konserve hazırlıkları başladı. Konservelerin yanlış işlemlerle ölümcül hale geldiğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle ‘Botulismus' bakterisine karşı uyardı.

Meyve ve sebzeleri mevsimi dışında da tüketebilme imkanı sağlayan konserveler, bu yıl da geleneksel yöntemlerle evlerde yapılıyor. Ancak konservelerin yanlış işlemlerle ölümcül hale geldiğini belirten Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, 'botulismus' toksini sebebiyle zehirlenme vakalarına dikkat çekti. Yetersiz sürede, gerekenden daha düşük sıcaklıkta, yeterince pişirilmeden hazırlanan konservelerin riskli olduğunu söyleyen Sarıkaya, 'Botulizm toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebilmesine rağmen, uygun olmayan şartlarda saklanan besinlerde yeniden üreyebilir' dedi.

İLK BELİRTİ 12 SAAT SONRA

Konserve ürünlerin tüketiminden 12 saat sonra zehirlenme belirtilerinin görülmeye başlandığını belirten Sarıkaya, şöyle konuştu: 'Bulantı, kusma, çift görme, ishal, kabızlık, tansiyon düşüklüğü, vücutta şişme ve solunum problemi gibi belirtiler konserve zehirlenmelerinin başlıca semptomları içinde kendini gösterir.'

KAPAKLAR HER KULLANIMDA YENİLENMELİ

Sarıkaya, sağlıklı konserve için şu uyarılarda bulundu:

Konserveler için cam kavanozlar daha uygun.

Besinler türlerine göre belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulmalı.

Şekli bozuk ve paslı kapak sakın kullanılmamalı.

Kullanılacak sebzeler taze, olgun ve yarasız-çürüksüz olmalı, kesinlikle küflü olmamalı

Kapaklar en az 15-20 dakika kaynatılmalı; her kullanımda yenilenmeli.

Kapakta bombe şeklinde şişkinlik ve sızıntı olmamalı.

Kapağı açılınca fışkırırsa kullanmayın.

Tat, renk ve koku bakımından kötüyse atın.

2024-09-01T06:53:29Z dg43tfdfdgfd