DAMACANA ZAMLANDı, çEşMELER TAşTı! BAKTERI UYARıSıNı KAPATıP, BIDONLARı DOLDURDULAR

Bir yılda yüzde 100 oranında artan damacana fiyatları Antalyalıları kaynak sularına yöneltti. Konyaaltı'nda bakteri tespit edilen bir çeşmedeki uyarı tabelası boyanarak, tehlikeye davetiye çıkarıldı.

Antalya'da içme suyu masrafını azaltmak isteyenler, 'Dağdan, ormandan memba suyu' düşüncesiyle yol kenarındaki çeşmelerden su doldurup evine götürmeye başladı. Konyaaltı'nda koliform bakterisi tespit edilen bir çeşmede, belediyenin 'İçme suyu olarak tüketilmesi uygun değildir' uyarılı tabelası boyayla kapatıldı. Uzmanlar bu çeşmelerden içilen suların bağışıklığı düşük kişileri ölüme kadar götürebileceği uyarısında bulundu.

TABELAYI BOYADILAR

Sıcak havalarla birlikte doğal kaynak suyu düşüncesiyle yol kenarlarındaki çeşmelerden akan suya ilgi çoğaldı. Antalya'da kent merkezine yakın çeşmelerde damacana, plastik şişe veya büyük kovalara su doldurmak için sıraya girenler uzun kuyruk oluşturdu. Bazılarının da suda sebze ve meyve yıkadığı görüldü. Konyaaltı ilçesine bağlı Hurma Mahallesi'ndeki kaynaktan su dolduranlar ise belediye tarafından asılan uyarı tabelasına aldırış etmedi.

Konyaaltı Belediyesi tarafından 4 yıl önce asılan tabelada, 'Bu su kaynağında yaptırılan analiz sonucunda koliform bakterisine rastlanmıştır. İçme suyu olarak tüketilmesi uygun değildir' ifadesi yer alıyor. Tabeladaki 'tüketilmesi' yazısı ile bakteri parametresini belirten yazının sarı boyayla kapatıldığı, büyük harflerle belirtilen 'uygun değildir' ibaresinin de zemin rengi olan beyaza boyandığı dikkati çekti.

ÖLÜME YOL AÇABİLİR

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kaynak suların tüketimine dikkat çekerek, bağışıklığı düşük kişilerde ölüm riski oluşturabileceğini kaydetti.

Uyarılara rağmen çeşmelerde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, pet şişelerini bakterili sularla doldurdu.

2024-06-26T06:11:35Z dg43tfdfdgfd