DüNYADA SıVı ALTıN KRIZI YAşANıYOR!

‘Sıvı altın’ olarak da bilinen zeytinyağında yaşanan kıtlık, dünyada fiyat seviyesini rekor düzeylere taşırken sektörde endişe olmaya devam ediyor. CNBC’nin yapmış olduğu haberine göre sağlıklı beslenme konusunda en iyi gıdalarından bir tanesi olan sıvı yağın giderek artış gösteren fiyatı, son zamanlarda hem tüketiciler hem de sektördekileri büyük oranda şaşırttı.

Etkisi oldukça fazla

Pazar araştırma gruplarında çalışmalar yapan ve Mintec’te analist olan Kyle Holland, iklimden dolayı ortaya çıkan aşırı hava şartlarının son zamanlarda Güney Avrupa’da daha çokta İspanya, Yunanistan ve İtlaya gibi Akdeniz ülkelerinde zeytinyağı üretiminin etkisinin çok büyük ölçüde olduğunu söyledi.

Holland, İthalatı Teşvik Merkezi’ne göre dünyadaki üretimin yüzde 40’ından çoğunu sağlayan İspanya’nın genel olarak her hasat için 1,3 milyon ve 1,5 milyon mt civarı zeytinyağı üretiminin beklendiğini ancak alınan resmi rakamlarda İspanya’nın 2022/2023 sezonunda sadece 666.000 mt civarında üretim yaptığını gösteriyor. Mintec’in gösterge endeksi doğrultusunda, Endülüs’te verilen zeytinyağı fiyatları , Mart ayı sonundaki 8 euronun biraz daha üstünde görünüyor. Zeytinyağı fiyatlarının Ocak ayında ise daha önce rastlanmayan bir rakam olan 9,2 euroya ulaşmıştır.

Normal görünmüyor

Analistler, giderek azalma gösteren zeytinyağı rezervlerinin gelecek aylarda ani fiyat artışlarına önlem olarak piyasaları yüksek ihtimalle tetikte tutacağından bahsetti. Hollanda konuyla alakalı olarak “Şu anda piyasa düşüş eğilimi göstermekte fakat sezon ilerlemeye devam ettikçe birçok oyuncu bunun tükeneceği düşüncesine kapılacak gibi görünüyor. Fiyatlar şu anda düşüyor gibi görünse de ilerde mutlaka insanlar satın almak zorunda kalacak. Eğer hacimlerde azalma görülürse ve herkesin satın alması gerekirse fiyatların artış göstermesi gerekebilir” dedi. Bağımsız düşünce kuruluşu Green Alliance UK’in iklim politikası başkanlığını yapan Helena Bennett ise zeytinyağı fiyatlarında yaşanan rekor artışın iklim değişikliğine bağlı olduğunu söyledi.

2024-05-03T15:48:35Z dg43tfdfdgfd