FED FAIZ INDIRIMINE GITTI! ALTıN FIYATLARı REKORLA TEPKI VERDI: GRAM ALTıNDA YENI SEVIYE AçıKLANDı

Fed piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Beklentilerin üzerinde 50 baz puan faiz indirimine gitti. Bu kararın ardından piyasaların nasıl bir tepki vereceği bekleniyor. 4 yıl sonra tekrar faiz indiren Fed, piyasaların beklentisi doğrultusunda karar verdi. Peki bundan sonra altın fiyatları, gram altın fiyatları nasıl şekillenecek? Altın fiyatlarında yeni rekor geldi mi? Altın fiyatlarında yeni rekor açıklandı. Altın fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirdi ve 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti.

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranında 50 baz puanlık indirim kararının 11'e karşı 1 oyla alındığı belirtildi. Michelle Bowman'ın 25 baz puanlık faiz indiriminden yana olduğu ve karşı oy kullandığı aktarıldı.

Açıklamada, enflasyonda kaydedilen ilerleme ve risk dengeleri ışığında federal fon oranı için hedef aralığın 50 baz puan düşürülerek yüzde 4,75-5,00 arasına indirilmesine karar verildiği bildirildi.

Fed en son 2020'de faiz indirmişti

Fed, Mart 2020'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerine ilişkin endişelerle politika faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığına çekmiş ve parasal genişlemeye gitmişti.

Ülkede daha sonra yükselen enflasyon karşısında 2022'de varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022'den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirmiş ve faiz oranını toplam 525 baz puan artırmıştı.

Bankanın politika faizi, söz konusu artışlarla 2001'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkmıştı.

Politika faizinde en son Temmuz 2023'te 25 baz puanlık artışa giden Fed, faiz oranını art arda 8 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bırakmıştı.

ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2,5 ile beklentilere paralel gerçekleşmişti.

Milliyet'te yer alan habere göre, özellikle son dönemde para ve emtia piyasalarında 25 baz puan ve 50 baz puanlık faiz indirimi ihtimalleri fiyatlanıyordu. Beklentilerin sona ermesiyle birlikte altın ve dolarda bundan sonraki süreçte yön nasıl olacak?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Piyasa 25 baz puanı bekliyordu, ancak 50 baz puan diyenler de vardı. Piyasanın 50 baz puan şüpheleri haklı çıktı. Fed’de resesyon kaygıları biraz daha arttı ve erken davrandı. Avrupa’da işler daha kötü olmasına rağmen ECB, 25 baz puan ile geçiştirirken, Fed 50 baz puan ile piyasadaki kötümser senaryoyu göstermiş oldu. Resesyon kaygılarının ne kadar ciddi olduğunu gösterdi. Bu önümüzdeki dönemde ABD’de enflasyonun tekrar yukarı yönlü ivmelenmesi riskini de taşımaktadır.

ÖNÜMÜZDEKİ TOPLANTILARDA FAİZ İNDİRİMİ NASIL OLUR?

Yıl sonuna kadar 2-3 faiz indirimi bekliyorduk. 50 baz puan faiz indirimi olduğu için belki de gelecek ay Fed pas geçebilir. Enflasyon rakamlarına bakılacak. Çekirdek enflasyon beklentilerin üzerinde geldi. Manşet enflasyon beklentilerin altında gelmişti. Buna rağmen 50 baz puan indirim yapılması resesyon kaygılarını gösteriyor.

SÜRPİZ KARAR ALTINI NASIL ETKİLER?

Fed piyasayı 50 baz puan ile rahatlatmaya çalışıyor. Bu doların tahmin edilenden daha fazla değer kaybetmesi, ons altının 2700 dolarlara doğru yeniden ivmelenmesi anlamına geliyor. Önümüzdeki dönemde eğer resesyon ön plana çıkarsa bu borsa için olumlu olmaz. Piyasada faiz indirimi ile canlılık olacak şeklinde olumlu yorumlanma olursa borsa buna pozitif tepki verebilir. Şu an için ABD’de faiz indirimi borsa için olumludur. Bu dolara karşı tüm emtialarda fiyat yükselişi olacak anlamına gelir.

GRAM ALTINDA BEKLENTİ NE?

Ons altın yukarı yönlü seyrederse gram altın da yükselir. Dolar/TL’de büyük düşüş olursa ki ben şu an bunu beklemiyorum. Dolayısıyla dolar/TL’de düşüş olmayacaktır, gram altın ons altına paralel olarak yukarı gidecektir diye düşünüyorum.

UZUN VADEDE BEKLENTİLER NETLEŞİYOR

Gram altın uzun vadede 3 bin TL seviyelerine gidecektir. Kısa vadeli göstergelerde riskli sinyaller var. Ancak orta vadede yukarı sinyalleri devam ediyor. Teknik anlamda ufak tefek dalgalanmalarla gram altında yukarı trend devam edecektir. Gram altında yıl sonu için 3 bin TL hedefi korunuyor. Orta Doğu’da yeni sıcak gelişme olması durumunda, İsrail’in siber saldırılarının bölgede sıcak teması artırması riski olduğu için bu konuda bir olumsuz gelişme olursa 3 bin TL hedefi çok kısa sürede de gerçekleşebilir, bu piyasanın daha agresif olması anlamına gelebilir.

ALTINDA REKOR GELDİ

Karar öncesi 2.580 dolar civarında seyreden altının ons fiyatı kararın ardından 2.592 doları aşarak yeni tarihi zirvesini gördü. Ons fiyatındaki günlük yükseliş yüzde 1'i buldu.

GRAM ALTINDA 3500 LİRA HEDEFİ

İslam Memiş, gram altın için kritik açıklamalarda bulundu. Eylül ve yıl sonu tahminini açıklayan Memiş, yeni rekor 3 bin 500 lira için tarih verdi.

İslam Memiş gram altın ve ons için şu açıklamalarda bulundu; "Altın yatırımcısı, satış için daha erken. Yıl sonu 3 bin 3 bin 500 lira seviyesi ile alakalı gram altın tarafındaki beklentimiz devam etmekte. Eylül ayındaki direnç seviyemiz 2 bin 880 lira olacak. Her ay yeni bir rekor kırmaya devam ediyor gram altın. Yıl sonu 3 bin, 3 bin 500 lira seviyesiyle alakalı beklentimiz kenarda duruyor. Elinizdeki altınları kesinlikle satmayın. Altın borcu olanlar ise beklememeli.

2024-09-18T18:59:51Z dg43tfdfdgfd