GıDA ETIKETINE YENI DüZENLEME GELIYOR

Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği'yle gıda etiketindeki tüketiciyi yanıltıcı ifadelerin önüne geçilecek.

Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği Hakkında Kılavuz Taslağı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunuldu.

TÜKETİCİYİ KORUYOR

Taslağa göre, piyasaya arz edilen gıdaların etiketi, tanıtımı ve reklamında kullanılan beslenme beyanları, yanlış, yanıltıcı, şüphe ve endişeye neden olmadan ortalama tüketicinin anlayacağı biçimde olacak. Gıdalarda kullanılan görseller, tüketicide endişeye neden olmaması şartıyla bulunabilecek. Beslenme beyanı ifadelerinin yerine anlamını değiştirmeyecek ve güçlendirmeyecek şekilde eşdeğer ifadeler de kullanılabilecek. Vitamin, mineral ve lif için belirlenen 'kaynak' beyan koşulunu sağlayan gıdalar için 'C vitaminli', 'lifli', 'çinkolu' gibi beyanlarla, 'yüksek' beyan koşulunu sağlayan gıdalar için 'zenginleştirilmiş lif', ''C vitaminince zengin' gibi beyanlar kullanılabilecek.

BEYANLARA KISITLAMA

Belirli beslenme beyanlarının kullanımına ilişkin kısıtlamalar da getirildi. 'İlave şeker içermez/şeker ilavesiz' beyanı için söz konusu gıdaya herhangi bir monosakkarit veya disakkarit eklenmemiş olacak.

2024-06-16T05:09:04Z dg43tfdfdgfd