PERA KLASIKLERI YENI SEZONA “ÇELLONUN HIKâYESI”YLE BAşLıYOR!

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, klasik müziğin güncel yorumcularına yer verdiği Pera Klasikleri konser serisinde yeni sezonu çellonun iki usta ismi Münif Akalın ve Julya Krepak’ı ağırladığı bir konserle açıyor. “Çellonun Hikâyesi” temasıyla gerçekleşecek konser, sonbaharın huzuruna 17. yüzyıldan günümüze uzanan bir repertuvarla eşlik edecek.

Usta çellistler Akalın ve Krepak konserde Rameau, Bach, Couperin, Vivaldi, Haydn, Boccherini, Faure, C. St. Saens, Falla, Gardel ve Piazzola’dan eserler seslendirecek.

Pera Müzesi Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturan Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisinin yer aldığı katta, 14 Eylül Cumartesi saat 19.30’da gerçekleşecek konser, dinleyenleri tarihi ve büyülü bir atmosfer içerisinde müzikal bir yolculuğa çıkaracak.

Biletler Biletix’ten veya konser günü Pera Müzesi resepsiyonundan alınabilir. Pera Müzesi Dostları'na %20 indirim uygulanır. Yerler sınırlı ve numarasızdır. Konser arasızdır, yaklaşık 1 saat sürer. Etkinlik 7 yaş ve üzeri için uygundur. 7-12 yaş arasındaki dinleyiciler, konsere bir yetişkin eşliğinde katılabilir.

Münif Akalın hakkında

Yeteneği ve enstrümanındaki ustalığıyla Türkiye'nin önde gelen müzisyenlerinden Akalın, solist ve şef olarak Türkiye dışında Amerika, Almanya, İtalya, Gürcistan ve Yunanistan'da konserler vermiş; şefliğe 1998 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Orkestrası ile başlamış daha sonra kurucularından olduğu Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası'nın şefliğini yapmıştır. Bugüne kadar İdil Biret, Mikhail Godsdiner, Alexsander Hulshoff, Misha Dacic, Ruşen Güneş, Cihat Aşkın ve Halit Turgay gibi solistlere eşlik eden Akalın, Mersin Üniversitesi Akademik Orkestrası ve Konservatuvar Orkestrası dışında, İzmir Devlet Senfoni, İstanbul Devlet Senfoni, Çukurova Devlet Senfoni, Anadolu Üniversitesi Senfoni, Dokuz Eylül Senfoni, Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası ve İstanbul Oda Orkestrası gibi saygın orkestralarla konserler vermiştir. Sanatçı, Nisan 2014’te Mersin’de Yalçın Tura Viyolonsel Konçertosu’nun Dünya Prömiyerini yapmıştır. Sanatçının, Mersin Akademik Oda Orkestrası ile Hasan Ferit Alnar, Nevit Kodallı, Turgay Erdener ve Server Acim'in eserlerinin olduğu bir albümü de bulunmaktadır. Efsane müzisyen Natalia Gutman'la da çalışan Akalın, NataIia Gutman'ın jüri başkanı olduğu Benyamin Sönmez Viyolonsel Yarışması'nda jüri üyeliği yapmıştır. Sanatçı aktif olarak oda müziği, solo resital ve orkestra konserlerinin yanı sıra, halen Mersin Üniversitesi Akademik Orkestrası şefliğini yapmakta ve Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Viyolonsel dersleri vermektedir.

Münif Akalın

Julya Krepak hakkında

Rusya'nın Kazan şehrinde doğan sanatçı, viyolonsel eğitimine 6 yaşında başladı. Müzik okulunu başarı ile bitirdikten sonra Kazan Devlet Konservatuvarı’nda eğitimine Prof. A. Hayrutdinov ile devam etti. Çağımızın en önemli viyolonselcileri arasında sayılan Daniel Schafran ile masterclass çalışmaları yaptı. Konservatuvar eğitimine devam ederken Kazan Devlet Senfoni Orkestrası’na girmeye hak kazanarak, grup şef yardımcılığı yaptı. Bu orkestrada V. Dudarova, F. Mansurof, A. Kaltz, A. Ziva, E. Friedman, M. Ermler gibi dünyaca ünlü orkestra şefleriyle çalışma imkânı buldu. Sanatçı, konservatuvar eğitimini 1995 yılında bitirdikten sonra, hocalarının tavsiyesi üzerine oda müziği yüksek lisansına başladı. Prof. Boris Kaplun'un öncülüğünde, 1997 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlayarak Kazan Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1998 yılında Türk vatandaşlığına geçen sanatçı, solist olarak İstanbul Devlet Senfoni, İzmir Devlet Senfoni ve Antalya Devlet Senfoni gibi önemli orkestralarımızla konserler verdi. Orkestra konserlerinin yanı sıra İdil Biret, Fazıl Say, Ivan Monighetti ve Ruşen Güneş gibi dünyaca ünlü sanatçılarla yurt içi ve yurt dışında çeşitli oda müziği konserleri verdi. Krepak, solo, duo resitalleri ve oda müziği çalışmalarının yanı sıra 2007 yılında grup şef yardımcılığı unvanı aldığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’ndaki görevinin ardından orkestra çalışmalarına İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nda devam etmektedir.

Julya Krepak

2024-09-01T10:51:00Z dg43tfdfdgfd