SARHOş KAVGASı 'KıYAMET GüNü'NDEN KURTARDı! 30 BIN KIşI ARASıNDAN SıYRıLAN TEK SURVIVOR

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Tarih, birçok hayatta kalma hikayesine tanıklık etti. Yaşadığı zorluklar karşısında direnç gösteren birçok insan, dondurucu sulardan kurtuldu, en yüksek dağları tırmanıp çölleri aşarak hayatta kalmayı başardı. Her şeye rağmen hayatta kalan binlerce kişinin arasında en dikkat çeken isimlerden biri de 20. yüzyılın en tehlikeli volkanik patlamalarından kurtulan Ludger Sylbaris oldu. Diğer hayatta kalma hikayelerinin aksine onu bir tesadüf hayatta tutacaktı. Sylbaris yaklaşık 30 bin kişinin ölümüne sebep olan Pelee Dağı'nın patlamasından nasıl kurtulmuştu?

20. YÜZYILIN EN YIKICI VOLKANİK PATLAMASI

Ludger Sylbaris, 1874'te Fransa'ya bağlı Martinik Adası'ndaki hareketli bir Karayip şehri olan Saint-Pierre'de doğdu. Hayatı boyunca Saint-Pierre'de çeşitli görevlerde işçi olarak çalıştı. İçmeyi severdi ve adanın etrafında sık sık kavgalara karışırdı. Nihayetinde 7 Mayıs gecesi bu kavgalardan sebep hapse atıldı. Kaderin cilvesi olarak, Sylabris'in suç teşkil eden davranışı aslında onun hayatını kurtaracaktı.

23 Nisan 1902'de Pelee Dağı hareketlenmeye başladı. Zirvesinden sıcak buhar püskürttü ama birkaç gün içinde sakinleşti. Ancak bir haftadan biraz daha uzun bir süre sonra yanardağ tekrar sallanmaya başladı, kükreyen bulutlar halinde buhar ve kül püskürttü. Bir hafta boyunca yanardağ yavaş yavaş yok etme gücünü artırmaya başladı. Yanardağın gürlemesi bir çamur kaymasına neden oldu ve bu kayma, yanardağın bir tarafındaki kıyı şeridine doğru kademe kademe ilerledi. Heyelanın suya çarpma kuvveti kıyıda tsunamilere neden oldu ve 150 kişinin ölümüne neden oldu. Ardından magmatik bir patlamanın ışığı gökyüzünü aydınlattı.Dumanlar yükselirken karanlık gökyüzünde şimşekler çakıyordu. 8 Mayıs 1902'de Pelee Dağı 20. yüzyılın en yıkıcı volkanik patlamasını yaşatmıştı. Bir kasırga hızıyla adanın üzerine taşan ve hızla Saint-Pierre'e yaklaşan devasa bir lav ve gaz patlaması yarattı.

Aynı anda 500 arı soktu, rüyasında sevince kararını verdi! 'Değeri 500 bin lira'

Pelee Dağı

ADANIN TAMAMI HAYATINI KAYBETTİ

Yangın çıkaran bulut, şehri hızla karanlığa boğduğundan kaçmak neredeyse imkansızdı. Patlama nedeniyle yaklaşık 30 bin kişi, yani Saint Pierre'in neredeyse tamamı hayatını kaybetti. Çok az insan hayatta kalmayı başardı. Hayatta kalanların çoğunu okyanus kurtarmıştı. Bazıları kıyı açıklarındaki teknelerdeydi, bazıları adanın etrafındaki gizli mağaralara kürek çekiyordu ve diğerleri suya sürükleniyordu. Ancak Sylbaris, Pelee Dağı'nın patlamasından adadaydı ve karada hayatta kalan tek kişi oldu. Peki bu nasıl oldu?

Alıntı Metni Tokat'ta korkunç son! Bağ evinde bulunan kilitli sandık öldürdü

Sylbaris'in kurtulduğu hücre

ÖLÜMCÜL YANIKLARA RAĞMEN HAYATTA KALDI

Bin derecelik hava dalgası şehrin içinden geçerken, Sylabris bunun hücresinden geçtiğini hissetti ve şehrin bulutun basınç dalgası tarafından yerle bir edildiğini duyabildi. Ancak şehrin en güvenli yerindeydi; hücre çökmedi ve Sylbaris ölümcül yanıklara rağmen hayatta kaldı. Sadece bir avuç insan yanardağ patlamasından sağ çıkabildi. Ada resmen yok oldu ve yanardağ patlamasının etkisiyle şehir yerle birdi. Ada yeniden ayağa kalkmaya başladıktan sonra Sylbaris'in suçları affedildi. Daha sonra Barnum ve Bailey'nin sirkine üye olmaya davet edildi.

Alıntı Metni Dünyada son dakika... Çin ordusu harekete geçti, manşetler değişti! Survivor All Star'da ikinci eleme adayı belli oldu! Özgür takımına tepkili Fırat Tanış'tan İklim Tamkan cevabı! 'Ayrılık yaşadık ama mümkün değil'

2024-05-23T04:02:06Z dg43tfdfdgfd