SAçLARıNıZı YANLış YıKıYOR OLABILIRSINIZ? UZMANı SAç TIPINE GöRE HAFTALıK çIZELGE VERDI

Saçlarımız, güzelliğimizi tamamlayan bir aksesuar olmanın ötesinde, kafa derimizi koruyan ve dış etkenlere karşı bariyer görevi gören canlı dokulardır. Saçlarımızı ne sıklıkla yıkadığımız ise hem saçlarımızın hem de kafa derimizin sağlığında büyük bir etkiye sahip. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk her gün saç yıkamanın doğal yağların kaybolmasına neden olarak saçları ve deriyi kurutabileceğini söyleyerek bununla beraber çeşitli saç ve deri problemlerinin gelişebileceğini söyledi. İşte saç tipine göre yıkama sıklığı önerileri ve saç sağlığını korumak için öneriler…

Saçları her gün yıkamak zararlı mıdır? Bu sorunun yanıtı, saç tipi, yağlanma durumu ve kullanılan ürünlere bağlı olarak değişiyor. Dr. Öztürk, saçların her gün yıkanmasının doğal yağ dengesini bozabileceğini, kepek oluşumuna ve saç dökülmesine neden olabileceğini belirtirken, yağlı saçlar için 2-3 günde bir, normal saçlar için haftada 2-3 kez, kuru ve kıvırcık saçlar için ise haftada 1-2 kez yıkamayı önerdi.

'Ilık su kullanın'

Saç sağlığını korumak için ilık su kullanımı, doğru şampuan seçimi, nazik yıkama ve saç kremi kullanımı gibi önemli adımlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, “Saç derimiz, saçlarımızı nemlendirmek ve korumak için doğal yağlar salgılar” dedi ve sık yıkamanın bu doğal yağların aşırı şekilde temizlenmesine neden olarak saçların kuru, cansız ve kırılgan hale gelmesine yol açabildiğini söyledi.

Sık yıkanan saçlarda kafa derisi tahriş olduğundan saç derisinde kepek oluşabileceğine dikkat çeken Dr. Öztürk sık yıkamanın saç köklerini zayıflatacağını ve buna bağlı olarak da saç dökülmesinin meydana gelebileceğini de söyledi ve saç tipine göre saçların hangi sıklıkla yıkanması gerektiğini de belirtti.

Saç tipine göre yıkama sıklığı

Yağlı saçların doğal yağları daha hızlı salgıladıkları için diğer saç tiplerine göre daha sık yıkanabileceğinin altının çizen Dr. Öztürk “yağlı saçları 2-3 günde bir yıkamak idealdir.” Dedi.

Normal saçların ise haftada 2-3 kez yıkanabileceğini söyleyen Dr. Öztürk, “Kuru saçlar, doğal yağları daha az salgıladıkları için bu tip saçları haftada 1-2 kez yıkamak yeterlidir. Kıvırcık saçlar da kurumaya daha yatkın oldukları için haftada 1-2 kez yıkamak yeterlidir.” İfadelerini kullandı.

Doğru şampuanda önemli

“Saçlarınızı yıkarken çok sıcak su kullanmaktan kaçının” uyarısı yapan Dr. Öztürk, ılık su kullanmanın saçları ve kafa derisinin doğal yağ dengesini koruduğunu söyledi. Doğru şampuan seçiminin de önemli olduğunu belirten Dr. Öztürk, “Saç tipinize ve ihtiyacınıza uygun bir şampuan seçin. Yağlı saçlar için yağ dengeleyici, kuru saçlar için nemlendirici, kepeli saçlar için kepek karşıtı şampuanlar kullanın” önerisinde bulundu.

Ser hareketlerden kaçınılması gerektiğinin de altınız çizen Dr. Öztürk saçların nazikçe yıkanması gerektiğini, sert hareketlerin kafa derisinde tahrişe neden olabileceğini vurguladı ve saç kremi uygulamasının da atlatılmaması gerektiğini söyledi.

Saç sağlığını korumak için ek önlemler

Saç sağlığını korumak için ek öneriler de sıralayan Dr. Öztürk, “Saç kurutma makinesi, düzleştirici ve maşa gibi ısı uygulamalarını minimum düzeyde kullanın. Bu uygulamalar saçlarınızı kurutabilir ve hasar verebilir.” uyarısında bulundu.

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin de saçların sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu ifade eden Dr. Öztürk “Bol bol sebze, meyve ve protein içeren besinler tüketin. Yeterince su için. Yeterince su içmek, tüm vücudunuz gibi saçlarınızın da nemlenmesine yardımcı olur.” Dedi.

Dr. Öztürk ayrıca saç sağlığı için düzenli egzersiz yapılmasını da önerdi ve şöyle dedi:

Düzenli egzersiz yapmak, kan dolaşımını hızlandırır ve saçlarınızın da daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

2024-05-18T04:16:07Z dg43tfdfdgfd