SöYLEMLER, EYLEMLER..

Dünyanın birçok yerinde sol partiler emek dostudur. Ancak ülkemizde durum farklıdır. Türkiye'de sol partiler, geniş emek kesimlerine daha yakın olduğunu savunmalarına rağmen gerçekte durum farklıdır.

Zira CHP dahil kendilerini 'sol' olarak tanımlayan partilerin en zengin semtlerden çok yüksek oranda oy aldıkları biliniyor. Geniş emek kesimlerinin yaşadığı semtlerden ise 'sağ' partilerin çok yüksek oy aldıkları görülüyor.

Gelir düzeyi artıkça 'sol' partilere oy verme eğiliminin arttığı bazı araştırmalarda ortaya çıkıyor. Daha önce 'sağ' partilerin kalesi olarak görülen yerlerde refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte demografik yapı değişiyor. Bu değişimin yaşandığı yerlerde ortaya çıkan seçim sonuçları yapılan tespitin doğruluğunu ortaya koyuyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, seçim sonrasında her vesileyle emeğe ve emekçilere yakın parti olduklarını ifade ediyor. Emek kesimleriyle mitingler yaparak onlarla yakın temasta olduklarına dair izlenim vermeye çalışıyor. Asgari ücret konusunda açıklamalar yapıyor. Toplumsal muhalefeti örgütlemek amacıyla yapılan söylemlerin CHP'li belediyelerde ne kadar eyleme dönüştürüldüğüne bakalım...

Şu anda çok sayıda belediye CHP'liler eliyle yönetiliyor. Gerçekten emekliler düşünülüyorlarsa seçim öncesi emeklilere yönelik vaatler, CHP'li belediyelerde şimdiye kadar hayata neden geçirilemedi? Mesela İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'emeklilere 10 bin TL pazar desteği ile ücretsiz olarak günde 1 ekmek verme' vaadi vardı. CHP Genel Başkanı, bu vaadin hayata geçmesi için belediye başkanına talimat veremez mi?

Yerel seçimlerden sonra CHP'li ve DEM'li belediyelerde çok sayıda işçi işten çıkarıldı. Emek dostu bir parti olduğunu iddia edenler bu konuyu gündemlerine neden almıyor? Sadece belediye başkanları değişen CHP'li belediyelerde bile atılan çok sayıda işçi, emekçi sayılmıyor mu? CHP'li ve DEM'li belediyelerden atılan ve sürgün edilen işçilere dair açıklama yapmayan bir parti emek dostu sayılır mı?

Asgari ücrete ilave artış yapılmasını savunan CHP Genel Başkanı'nın, belediyelerde çalışan işçilerin ücretlerinin artırılmasına dair kendi belediye başkanlarına talimat vermesi gerekmiyor mu? Üstelik asgari ücret, taban ücrettir. Bunun üzerinde ücret vermenin önünde bir engel yok. Buna rağmen CHP Genel Başkanı, asgari ücretin asıl muhatabı olan işverenlere ve örgütlerine ücretleri artırın çağrısı neden yapmıyor?

İdris Küçükömer'in 1969'da yayınlanan 'Düzenin Yabancılaşması' adlı kitabında dediği gibi 'Türkiye'de sol sağdır, sağ soldur.'

Söylemlerle eylemler arasında çelişki emek dostu iddiasını boşa çıkarıyor.

Propaganda amacıyla yapılan siyasi söylemlerle emek dostu olunmuyor.

2024-06-28T04:18:58Z dg43tfdfdgfd