TOGO'DA TüRK FIRMALARıNA 7.7 MILYAR DOLARLıK FıRSAT

Afrika'da bulunan Togo ülkesinde 7.7 milyar dolarlık yatırım fırsatı Türkleri bekliyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Togo İş Konseyi Başkanı Abide Gülel, devlet ihalelerine girdiklerini söyledi.

Batı Afrika ülkelerinden Togo'da; tarımdan ulaşıma, sağlıktan turizme, madencilikten inşaata, lojistikten barınmaya, liman projelerine kadar birçok alanda toplam değeri 7 milyar 721 milyon doları bulan yatırım fırsatları var. Togo'ya yatırım çağrısı yapan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Togo İş Konseyi Başkanı Abide Gülel, Togo'nun, henüz Türkler tarafından keşfedilmemiş bir ülke olduğunu söyledi. 2021 yılında Cumhurbaşkanı düzeyindeki ziyaretin, Türkiye-Togo ilişkilerinde dönüm noktası olduğunu belirten Gülel, 'Yatırım olanaklarına baktığımızda, biz sadece devlet garantili projeler üzerinde ilerliyoruz. Çünkü gördüğümüz sıkıntılar, özel sektörle yapılan işbirliklerinde çıkıyor. Bu yüzden devlet ihalelerine giriyoruz' dedi.

HANGİ PROJELER VAR?

Gülel, Togo'nun, Avrupalı ve Çin şirketlerinin yası sıra Türk firmalarına da açtığı anahtar projeleri şöyle sıraladı:

'Kreş ve okul inşaatı; 195 milyon dolarlık bir proje.

Deniz suyundan içme suyu projeleri; 190 ve 93 milyon dolarlık iki ayrı çalışma. Çok önem veriyorlar, çünkü hastalıkların çoğu içme suyundaki kirlilikten kaynaklanıyor.

Bütçesi henüz belirlenmemiş 7 hastane inşaatı ve işletilmesi projesi var.

Tarım Bakanlığı'na bağlı Afrodat isimli kuruluşun 25'er yıllık beş ayrı projesi bulunuyor. İçinde mini barajların, otelin, konaklamanın, yolların olduğu geniş çaplı, 95.5 milyon dolarlık bir çalışma.

Agropark inşaatı var. Gelişmiş tarım teknikleri konusunda Türkiye ileri bir devlet olduğu için yardım bekliyorlar.

Lome tren hattı projesi; 4 milyar dolarlık bir çalışma. Yatırım Bakanlığı finansal ve teknik ortaklık bekliyor.

Otoban inşaatı; 2.9 milyar dolarlık proje. Finansal ve teknik partnerler aranıyor.

Sulfat konusunda başlamış 100 milyon dolarlık bir proje var.'

ASGARİ ÜCRET 80 DOLAR

Togo, Batı Afrika'da Gana ile Benin arasında uzun ince bir liman ülkesi. Henüz Türkiye'den uçak yok ama Fransa'dan ve Etiyopya'dan uçulabiliyor. Benin'e uçularak iki saatlik araba yolculuğuyla ulaşılabiliyor. Türkiye'den Avrupa'ya 4 saatte gidilirken, Togo'ya da 6 saatte ulaşabiliyor. Direkt uçuş olmaması bir handikap. Ülkenin 8.5 milyon genç nüfus var ve insanlar ortalama 80 dolar gibi bir asgari ücretle çalışıyor.

Aynı zamanda Koruyucu Aile Evlat Edinme Derneği üyesi olan Abide Gülel, sık sık gittiği başkent Lome'de kimsesizler yurdunu ziyaret ediyor.

2024-06-28T05:49:11Z dg43tfdfdgfd