NIKE MARKASıNıN AIR FORCE 1 MODELI 41 YıLDıR ZIRVEDE

1980 yılında Bruce Kilgore tarafından Nike markası için tasarlanan Air Force 1 modeli, moda-spor iş birliğinin başlamasından beri tasarımcıların da radarından çıkmıyor. İkonik ayakkabıya son neşter Jacquemus markasının yaratıcısı Simone Porte tarafından atıldı

Omurgasını devamlı değişim ve yenilik kodlarından inşa etmiş olan moda dünyasının spor sektörü ile olan yakın ilişkisi, her iki tarafı da mutlu ediyor.

Dev markaların star tasarımcıları kullanarak yarattıkları kapsül koleksiyonların tanıtım spotları ile geniş kitlelere ulaşması saniyeler içinde gerçekleşiyor.

Geçtiğimiz günlerde gündeme düşen Nike-Jacquemus iş birliğinden doğan yeni Air Force 1 modelinin kapış kapış gideceği aşikâr.

Ancak spor ayakkabı sektöründe kült olmuş yüzlerce model varken Air Force 1 sneakers modelinin yaşlanmadan ayakta kalabilmesi ve her gelen kuşak tarafından benimsenmesi de bir hayli ilginç.

Geçtiğimiz sezonlarda Air Humara Swoosh modelini tekrar yorumlayarak bir hayli ilgi gören Jacquemus markasının yaratıcısı ve tasarımcısı Simon Porte bu kez de markanın en ikonik modeli ile tanıştı.

Daha önceleri de birçok ünlü tasarımcı tarafından yenilenen modelin Jacquemus versiyonu ise kanımca biraz aceleye gelmiş hissini veriyor.

Üst kısmını değiştirmeyen ancak tabanını sepet dokuma imiş hissini veren bir estetik dokunuşla yenileyen Porte'nin J Force 1 olarak adlandırılan çalışması Nike tarafından 20 Haziran'da satışa sunulacak.

1980 yılında Bruce Kilgore tarafından basketbol oyuncularının rahat hareket etmesi amacı ile tasarlanan ve ABD başkanlarının kullandığı Air Force uçağının adı ile taçlanan modelinin günümüze kadar gelmesi sürecindeki serüveni bir hayli ilgi çekici.

Kariyerine beyaz eşya tasarımcısı olarak başlayan ancak daha sonraları spor ayakkabı sektörüne merak saran Kilgore'un NBA oyuncuları için yarattığı ve topuk bölümüne eklediği amortisman teknikli Air Force 1 modeli spor camiasında büyük bir patlamaya neden olmuştu.

O sıralar zirvede olan Adidas'a rakip gösterilen Nike'ın bu hamlesi büyük yankı uyandırmıştı.

1986 yılında Nike'ın piyasaya yeni model sunmak amacı ile Air Force 1 modelinin üretimini durdurma kararı almasına karşı gelen ve "3 Amigos" olarak tanınan Baltimor'lu spor mağaza sahiplerinin ön görüsü ile sneakers modeil günümüze kadar gelmiş oldu.

Cindrella Shoes, Charley Rudo's Sport ve The Down town Locker Room mağazaları bir araya gelerek Nike'a yüklü bir sipariş geçerek modelin iptaline engel olmuşlardı. 

90'lı yıllarda ise B-Boy,Jay-Z ,Damon Dash gibi hip pop starlarının ayaklarından çıkarmadıkları basket pabuç modeli, 2002 yılında Rapçı Nelly'nin "Air Force Ones" klipi ile belleklere iyice yerleşmiş oldu. 

Sneakers modellerinden en mitik olanının playground'dan (oyun sahası) underground'a geçişi ise 1990'lı yılların sonlarında Atlantik okyanusun diğer ucunda İngiltere'de başlamıştı. Dönemin ünlü sanatçı ve müzisyenlerinin, sporcularının tutkusu haline gelen basket papuç modelinin limitli sayıda satışa sunulması ise ilgiyi daha da arttırmıştı.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

]]>

2023-06-02T21:08:00Z dg43tfdfdgfd