"ÜST DüZEY" AILELER, TüRKIYE'DEKI üCRETSIZ OKUL YEMEğI UYGULAMASıNDAN HOşNUT DEğILMIş

Ekvador, Moğolistan, Peru ve Mısır gibi ülkeler kendi bütçeleriyle öğrencilere günlük ücretsiz yemekler sağlıyor

Dünya genelinde birçok ülke, devlet okullarındaki tüm öğrencilere günlük olarak en az bir öğün ücretsiz yemek sağlarken, Türkiye bu uygulamayı henüz hayata geçiremedi. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Şubat 2023'te başlatılması planlanan ancak depolama ve lojistik sorunları nedeniyle iptal edilen ücretsiz okul yemeği uygulamasına dair yeni bir gelişme yaşanmadı. Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği'nin MEB'e açtığı davada, bakanlık hukuk müşaviri depolama sorunları ve gıda zehirlenmesi riskleriyle karşılaştıklarını, bazı "üst düzey" ailelerin bu durumdan hoşnut olmadıklarını belirtti.

Uluslararası Okul Yemekleri Koalisyonu, dünya genelinde 418 milyon çocuğa ulaşarak onlara sağlıklı öğünler sağlamaktadır. Koalisyonun hedefi, 2030 yılına kadar 724 milyon ilkokul öğrencisini kapsamak. Koalisyonun kurucuları arasında yer alan Finlandiya ve Fransa'nın yanı sıra 90'dan fazla ülke bu inisiyatifte yer alıyor. Ekvador, Moğolistan, Peru ve Mısır gibi ülkeler kendi bütçeleriyle öğrencilere günlük ücretsiz yemekler sağlıyor. Örneğin, Brezilya'da öğrencilerin yüzde 92'si, Güney Afrika'da yüzde 72'si, Şili'de yüzde 68'i ve Polonya'da yüzde 41'i okullarda ücretsiz besleniyor.

Türkiye'de ise, bu tür bir uygulamanın eksikliği yüz binlerce çocuk için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Bu öğrenciler için sağlanan ücretsiz öğün, günün tek yemeği olabiliyor. Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, Sulukule Gönüllüleri Derneği gibi bazı sivil toplum kuruluşları, okul terkini önlemek amacıyla beslenme desteği sağlayarak bu boşluğu doldurmaya çalışıyor. Dernek, 2024-2025 öğretim yılında bir çocuğun aylık beslenmesinin 2 bin TL tuttuğunu ve bu desteğin, okul kantinleriyle iş birliği içinde sağlandığını belirtiyor.

TOKTUT Derneği de ilköğretim öğrencilerine yönelik beslenme kutusu kampanyası yürütüyor. Bu kutular, her sabah kadın kooperatifleri tarafından hazırlanarak öğrencilere ulaştırılıyor. Ancak bu programların daha fazla çocuğa ulaşabilmesi için bağış desteği şart.

Eğitimciler ve dernek gönüllüleri, yetersiz beslenmenin öğrencilerin derslere olan odaklanmasını zorlaştırdığını, eğitim heveslerini kırdığını ve devamsızlıkları artırdığını vurguluyor. Ayrıca, büyüme çağındaki çocukların zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimlerinin akranlarına göre geri kalabileceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

]]>

2024-09-05T06:13:30Z dg43tfdfdgfd