ADANA'NıN TEK KILISESI 143 YıLDıR AYAKTA

1881 yılında inşa edilen Saint Pavlus Kilisesi olarak bilinen Bebekli Kilise, Adana’da bulunan en önemli tarihi kilise olarak bulunuyor.

Tepebağ’da 1880’li yıllarda, St. Paul adına yaptırılmış, bir İtalyan Katolik kilisesidir. Kilisenin tepesinde, 2.5 m. boyunda tunçtan yapılmış Meryem Ana heykeli bulunmaktadır. Bu heykelin bebeğe benzemesi nedeniyle Bebekli Kilise adı verilmiştir.

Roma’ya bağlı olan Bebekli Katolik Kilisesi’nin halk arasında Bebekli Kilise olarak adlandırılmasının iki sebebi vardır. Bunlardan ilki, kilisenin ön cephesinin üzerinde bulunan Meryem Ana heykelinin uzaktan bakıldığında bir bebeği andırmasıdır. İkincisi ise çocuğu olmayan bir kadının kilisede Meryem Ana’ya yalvarması sonucunda bir bebeğe kavuşması tevatürüdür.

kilisede iki okul, bir hastane ve yetimhane mevcuttur. Fakat bunlar daha sonra kapatılmıştır. Ayrıca kilise bugüne kadar yangın, deprem gibi nedenlerle hasara uğramış ve onarımlar görmüştür.

Bir Katolik kilisesi olan Bebekli Kilise’nin iç dekorasyonu Protestan kiliselerden tamamen farklıdır. Altar (sunak) yerinde ve duvarlarda çok sayıda ikon, resim ve çarmıha gerilen Hz. İsa haçları her tarafı süslemektedir.

Kilisede adak yeri ve günah çıkarma mekânları da vardır. Kilisenin bir tarafında Vatikan’a bağlı olduğu için Papa’lığı temsil eden bayrak, diğer tarafta ise büyükçe bir Türk bayrağı yer almaktadır.

Peder ve yardımcısı (yardımcıları) ayin esnasında sembolik ifadeleri olan özel işaretli ve haçlı elbiselerini giyilmekte ve Vatikan kurallarına göre ayinler bir seremoni eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Bir İtalyan Katolik kilisesi olan Bebekli Kilise Adana’nın Seyhan semtinde şehrin en büyük kilisesi olarak ibadete açık hizmet vermektedir. Özellikle kilisenin girişinde yer alan Meryem Ana heykeli yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir.

2024-05-23T06:29:56Z dg43tfdfdgfd